Del 2. Att synas genom sin blogg på Google.

I dagens mediesamhälle är det viktigt att synas. Syns man inte, finns man inte. Därför är det många idag som fläker ut sina liv i alla möjliga sorts medier, där ibland bloggar. Det jag tänkte ta upp i denna del är lite tips och trix hur man egentligen jobbar bäst för att bli den som syns, genom sin blogg. Vid en nystartad blogg kan det många gånger kännas omotiverat att skriva inlägg efter inlägg utan att egentligen få någon respons. För att få motivation behövs det besökare på din blogg. Detta blir ett inlägg för att du som individ bli synlig genom din blogg.

Enligt Lisa Bjerre (2011) är det a och o att synas på sökmotorerna skriver hon på IDG-nätverket. Främst handlar det om att du måste vara smart i valet av rubriker, texter, och länkar. Dagens bloggar är ofta smarta i sig och denna blogg du läser på nu lägger den skrivna rubriken som hemsidans titel. Titeln är den text som visas i överkanten av webbläsarens fönster. Titeln blir i Google då också en rubrik. Viktigt att tänka på enligt Mats Lewan, skribent på DN (2008) är att man i sina titlar(rubriker) väljer att använda ett vardagligt språk. Alltså uttryck som man tror folk i allmänhet använder. Lewan ger ett exempel på detta att meningen ”hamna i topp hos Google” ger ett bättre utslag än kanske en mer korrekt mening som ”optimera sin placering i Googles sökindex”. Denna metod är experter som bland annat Relevant Traffic och Resultat Media ense om menar Lewan. De menar också att man ska återkomma till sin rubrik även i textinnehållet Kanske inte hela rubriken men att man ändå refererar till delar av sin rubrik i innehållet.

Att tänka på är också att dina bilder blir beskrivande. Texten till bilden är väl så viktigt att tänka på. Det är då den alternativa texten till bilden som är viktig. Alltså den text som visas när du har muspekaren över bilden. Detta går i det allra flesta fall att välja när du laddar upp din bild på bloggen.  Se bild nedan:

 

Gör ”reklam” genom andra.

Kathrine Johnson skriver på webbplatsen ehow (2012) ett tips som är väldigt användbart. Att man kommenterar på bloggar som liknar ens egna och att man då i signaturen länkar till sin egen blogg. Många kommenterar enbart med sin länk i affischerings syfte. Just det ska man undvika. Då är det bättre att man skriver något om ämnet som tas upp för att försöka bilda ett nätverk med andra som bloggar.

 

Jag rekommenderar er att jobba utifrån dessa tips då det är helt gratis och också väldigt effektivt. Man kan faktiskt gå in på sökoptimerings företaget SEOs (2012) webbplats och läsa om hur faktiskt dem jobbar på samma sätt som jag nämnt. SEO är väl kanske inte några man anlitar som privatperson men ett hett tips till företag med knapp tid. Det krävs både tid och resurser att göra sin sida optimerad, men det är värt den tid det tar.

 

Referenser:

Bjerre, Lisa (2011-09-30) Skriv så att sökmotorn hittar. http://www.idg.se/2.1085/1.402411/skriv-sa-att-sokmotorn-hittar [Elektronisk] Hämtat – 2012-05-08.

Lewan, Mats (2008-06-02) Så hamnar din sajt i topp hos Google. http://www.dn.se/ekonomi/sa-hamnar-din-sajt-i-topp-hos-google [Elektronisk] Hämtat – 2012-05-09.

Johnson, Cathrine (2012-04-17) How to get your blog seen. http://www.ehow.com/how_5028264_blog-seen.html [Elektronisk] Hämtat – 2012-05-10

SEO http://www.seo.se/soekmotoroptimering.asp [Elektronisk] Hämtat – 2012-05-10

Annonser

2 thoughts on “Del 2. Att synas genom sin blogg på Google.

 1. Bra och relevanta inlägg så långt om Twitter, Flickr och blogg. Kika igenom hur du refererar både inne i texten (namn, årtal) och i källförteckningen så att det blir korrekt enligt Harvard. Det är korrekt i detta inlägg men kolla igenom tidigare inlägg. Du refererar t ex en del till Twitter och Yahoo. Här kan du använda mallen för hur man refererar till webbplatser enligt harvardsystemet, se bibiotekets guide till hur det ska se ut: http://www.bibliotek.hv.se/sv/skriva/referera/exempel-pa-referenser-harvard/ovriga-elektroniska-dokument

 2. Hej Christoffer
  Väldigt intressant inlägg du har skrivit, jag tänkte lägga till lite tips och tricks som dina läsare av detta inlägg kanske är intresserad av.

  1. Baklänkar
  a. Din ”pagerank” baseras på kvaliteten av sajter som länkar till dig, om en sida som har pagerank 4 länkar till dig så räknas det bättre än en med bara rank 3
  b. Ytterligare är kvalitén på hur populär eller av vilken authoritetsnivå sidan har, en stor blogg eller en nyhetssida som omnämner dig tar dig snabbt från rank 1 till 4
  2. Antalet Utbundna länkar
  a. Om din blogg länkar till 100 externa sidor så kommer din pagerank delas i 100 delar, så rank 4 kommer delas i 100 och den externa sajten får +rank 4/100. Så det gynnas att bara länka till några få externa sidor som är innehållsrika.
  3. Design och struktur
  a. Din struktur kanske inte är avgörande direkt, men genom att ha en bra design med W3 validering och en ren design hjälper detta sökmotroerna att scanna av din sida.

  Detta var några som jag på toppen av mitt huvud kom att tänka på vilket bekräftades av länken nedan. Finns en hel uppsjö till så för den som är intresserad, kan kika på
  http://www.bloggingjunction.com/how-to-increase-pagerank/
  MVH
  Christoffer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s