Flickr, del 2. Creative commons

Hur hittar jag bilder som jag faktiskt får använda på min hemsida, utan krångel? Svaret är Creative Commons!

På internetstatistiks hemsida finns en artikel skriven av Elvelid (2011) om hur fördelningen i procent är för olika aktiviteter på nätet. Bilden nedan är ett utdrag över hur statistiken var år 2011.

Femtio procent av Sveriges befolkning publicerade alltså någon gång foton på nätet under 2011. Siffrorna säger dock inte hur många av dessa bilder som egentligen publicerats på ett riktigt och legalt sätt.  Som går att läsa ur Erikssons (2008) artikel säger lagen om upphovsrätt att man måste fråga upphovsmannen om lov om man vill använda dennes material.

Läser man vidare på webbsidan CreativeCommon (2012) menar man att Copyright och upphovsrätt också var något som instiftades långt innan utbredningen av internet tog fart. Internet, där man idag lätt kopierar, klistrar in och till och med editerar material väldigt lätt, för att sedan sprida vidare. Detta gör det svårt att veta bildens ursprung och i många fall omöjligt att ens nå den förste som publicerade bilden. För vare sig du är en ”vanlig” användare, forskare, lärare, artist, ja vem du än må vara måste du följa lagarna om upphovsrätten. Istället för att användaren själv ska ta hänsyn till dessa regler som upphovsrätten och copyright innebär har Creative Commons skapat en infrastruktur som är tänkt att underlätta användande och spridning av bilder. Creative Commons har skapat olika licenser som du som användare sätter till de bilder du lägger upp på nätet. På så sätt kan man som uppladdare av creative commons välja hur ”fritt” materialet ska vara. Bilden här nedanför är hämtad från Flickr (2012) och den visar hur tydligt och lätt creative commons används. Under de olika licenserna står det vad och hur man får använda bilderna.

— Creative Commons underlättar möjligheten att dela och återanvända resurser på nätet, säger Mathias Klang, som är jurist vid Lunds universitet och också svensk expert på Creative Commons.

Citat taget från skolverkets webbplats i en artikel skriven av Eriksson (2008-05-10).

Så vill du någon gång få tillgång till en mängd bilder utan att vara rädd om upphovsrättslagar, copyright och allt vad det innebär. Använd dig av Creative Commons licenser, på Flickr.

Referenser:

Elvelid, Janne. (2011-11-18) Infografik Svenskarna och Internet 2011 [Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.internetstatistik.se/artiklar/infografik-svenskarna-och-internet-2011/. Hämtat: 2012-04-25

Creative Commons (2012). Attribution 3.0 License. [Elektronisk]. Tillgänglig: http://creativecommons.org/about. Hämtat: 2012-04-22

Eriksson, Seija. 2008-05-10 Kopiera lagligt med Creative Commons [Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kolla_kallan/upphovsratt/creativecommons/kopiera-lagligt-1.154659. Hämtat: 2012-04-25

Annonser

3 thoughts on “Flickr, del 2. Creative commons

  1. Hej Christoffer!

    Detta var ett intressant inlägg om ett relevant och användbart ämne. Creative Commons-licenser har varit något jag själv varit nyfiken på att titta lite närmare på och nu har jag fått mig en introduktion. Det känns som något som verkligen kan komma till användning när man själv vill hitta bilder att använda sig av och där upphovsmannen under vissa villkor godkänner detta. Sedan kan det ju även vara intressant att för egen del licensiera bilder under CC för att få spridning av sitt material och låta andra använda sig av det.

    På Flickr verkar det ju även finns en väldigt stor mängd CC-licensierat material att söka i. Flickr skriver på sin blogg att de vid oktober 2011 hade mer än 200 miljoner Creative Commons-licensierade bilder på deras tjänst. Därmed är de den största samlingsplatsen för CC-licensierade bilder i världen (Flickr Blog 2011).

    Referenser:
    Flickr Blog. 2011. 200 million Creative Commons photos and counting! [Elektronisk]. Tillgänglig: [2012-04-26].

  2. Ping: Kommentar till tjänst 2 – Flickr « davidpandersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s